Repatriëring bij overwinteren

Repatriëring

repatriëring bij overwinterenStormen, regen en kou – in Nederland draaien de verwarmingen in de woonhuizen alweer op volle toeren. Veel ouderen zoeken daarom elk jaar weer de warmte van zuidelijke landen op, om daar enkele maanden te overwinteren. Het milde klimaat en de extra zonuren geven niet alleen een heerlijk vakantiegevoel, maar zorgen ook voor meer weerstand en een beter gezondheidsgevoel. Maar niet iedereen keert na enkele maanden zongebruind en blakend van gezondheid naar huis terug, zo is de ervaring van AMBU-TRANS. Soms eindigt de overwinteringsperiode ook voortijdig met een medische repatriëring. Daarom is het belangrijk om alle vragen rond de gezondheidszorg en de verzekering van tevoren helder te hebben.

Middellandse Zee populair

Spanje is al sinds jaren de meest geliefde overwinter-bestemming voor Noord-Europeanen. Tienduizenden overwinteraars uit Nederland, België, Duitsland, Engeland en de Scandinavische landen trekken elke herfst en winter naar de Spaanse Costa’s. In de meest populaire bestemmingen zoals Benidorm en Malaga is er veel vertier en het aanbod aan accommodaties is reusachtig. Maar ook de andere landen aan de Middellandse zee trekken steeds meer overwinteraars: Portugal, (Zuid) Italië, Turkije en ook Marokko zijn in opkomst. Als u in deze landen medische zorg nodig hebt, is dat in principe geen probleem: zij behoren allemaal tot de verdragslanden, waarmee afgesproken is dat zij aan Nederlandse verzekerden zorg verlenen.

Addertje ondrepatriëring bij overwinterener het gras

Maar er zit een addertje onder het gras: de afgesproken zorgverlening geeft alleen recht op de zorg uit het basispakket in het betreffende land, ook als u een Europese ziekteverzekeringskaart bij u hebt. Zo hebt u bijvoorbeeld geen recht op zorg in privéklinieken, die vaak beter uitgerust zijn dan de staatsziekenhuizen. Een medische repatriëring wordt eveneens niet automatisch door uw zorgverzekering gedekt, en dat betekent dat de kosten fors kunnen oplopen. Een aanvullende reisverzekering is dan ook geen overbodige luxe. Maar ook daarin zijn vaak clausules opgenomen, die voorwaarden aan de repatriëring stellen, bijvoorbeeld dat de patiënt al een bepaalde tijd in het buitenlandse ziekenhuis verblijft of dat er een medische noodzaak voor de repatriëring is. Als u zonder zorgen wilt overwinteren, is het raadzaam om van tevoren bij uw verzekeraar precies uit te zoeken, voor welke zorg u wel en niet verzekerd bent.

Hoe dan ook – naar huis!

Of de verzekering nu de kosten van een medische repatriëring nu betaalt of niet – er zijn regelmatig overwinteraars, die ziek in het buitenland worden en er dan toch voor kiezen, om thuis in de vertrouwde omgeving verder te worden behandeld. Dan is het goed om snel te weten, wat de kosten zijn en hoe het ziekenvervoer uit het buitenland geregeld wordt. Bij AMBU-TRANS vervoeren wij, in tegenstelling tot enkele andere ambulancediensten, ook patiënten bij wie de verzekering de kosten niet dekt. Binnen enkele uren na het eerste contact kunnen wij niet alleen een passend advies voor een veilige medische repatriëring geven, maar ook in een offerte de kosten aangeven. Dat schept duidelijkheid en geeft vertrouwen.

Privé ambulance of ambulancevlucht

Een repatriëring uit één van de landen aan de Middellandse Zee hoeft niet persé per vliegtuig: onze state-of-the-art ambulancevoertuigen zijn zo uitgerust, dat patiënten ook over duizenden kilometers veilig en comfortabel vervoerd kunnen worden. Zij zijn ingericht als een mobiele intensive care, met een complete voorraad medicijnen en de modernste techniek, inclusief beademingsapparatuur. In spoedgevallen valt de keuze soms ook op een ambulancevlucht, de snelste manier op een patiënt thuis te brengen. De luchtambulance is ingericht als een IC en beschikt over de modernste medische apparatuur, met levensondersteunende techniek inclusief beademingsapparatuur. Natuurlijk hoopt iedereen, die nu zijn koffers pakt om in een zuidelijk land te gaan overwinteren, zelf nooit op deze manier naar huis te keren. Maar mocht het toch nodig zijn, is het goed om voorbereid te zijn.

Meer informatie over medische repatriëring van een overwinteringsbestemming?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een medische repatriëring van een overwinteringsbestemming? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij adviseren u graag. U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereiken!