Is een reisverzekering wel nodig?

Repatriëring, Verzekering

Moet ik eigenlijk wel een reisverzekering afsluiten als ik met vakantie ga? Waarom zou ik dat doen en is dat niet dubbelop betalen met mijn andere verzekeringen? Deze vragen rijzen vaak bij vakantiegangers. Als antwoord kan een eenvoudige stelregel dienen: hoe verder de reis gaat, hoe groter de noodzaak. Blijft u in Nederland, dekken de gewone verzekering zoals ziektekosten- en inboedelverzekeringen de kosten vrijwel altijd. Maar ziek worden in het buitenland is vaak een ander verhaal.

Welke kosten dekt de reisverzekering?

De belangrijkste verzekerde onderdelen bij een reisverzekering zijn:

  • Medische kosten
  • Repatriëring
  • Bagagedekking
  • Hulpverlening alarmcentrale

Verloren bagage is vervelend, maar de kosten daarvan zijn te overzien en vaak kunnen er ter plaatse ook nieuwe kleren en toiletspullen worden aangeschaft. Maar bij ziekte of een ongeval in het buitenland kunnen de kosten razendsnel oplopen. En dan is een reisverzekering zeker een uitkomst.

Medische kosten in het buitenland

Via de zorgverzekering zijn Nederlanders in principe ook in het buitenland verzekerd. Maar hierbij schuilen meerdere addertjes onder het gras. Zo vergoedt de Nederlandse zorgverzekeraar de kosten op basis van de in Nederland geldende tarieven. In het buitenland zijn deze ingrepen echter soms aanzienlijk duurder, met een torenhoge rekening als gevolg. In sommige landen is er bovendien een enorm kwaliteitsverschil tussen privéklinieken en staatsziekenhuizen, ook hier kunnen onverwacht hoge kosten ontstaan, als u voor kwaliteit kiest. Daarnaast vergoedt de zorgverzekering geen repatriëring – en ook deze kosten kunnen een forse aanslag op uw portemonnee zijn.

Repatriëring? Ja, graag!

Iedereen, die weleens ziek in het buitenland werd of tijdens de vakantie een ongeval had, kent het gevoel: graag zo snel mogelijk naar huis, om daar in de vertrouwde omgeving te kunnen herstellen. De Nederlandse zorgverzekering dekt de kosten voor een repatriëring niet, een reisverzekering daarentegen wel. Daarbij kan het om forse bedragen gaan, afhankelijk van de afstand en de aard van het vervoer: per particulier ziekenvervoer in een ambulance, met medische begeleiding op een lijnvlucht of per ambulancevlucht. AMBU-TRANS beschikt bijvoorbeeld over speciale ambulances, waarmee patiënten ook over zeer lange afstanden comfortabel en veilig vervoerd kunnen worden. Alle ambulances zijn ingericht met mobiele intensive-care-voorzieningen, zoals hartbewaking en beademingsapparatuur. Bij een medische begeleiding zorgt een medisch team tijdens de thuisreis per lijnvlucht continu voor het welzijn van de patiënt. Een luchtambulance is de snelste, maar ook de duurste manier om een patiënt thuis te brengen. Op lange trajecten wisselen de piloten elkaar af, zodat er geen kostbare tijd verloren gaat.

Kosten reisverzekering

De kosten – met name voor medische zorg en eventuele repatriëring – kunnen vooral bij verre bestemmingen dus behoorlijk in de papieren lopen, zeker in vergelijk met de betrekkelijk lage premie voor een reisverzekering. Tussen de diverse verzekerings-aanbieders zijn er trouwens nog enorme verschillen. De Consumentenbond ontdekte in een vergelijkend onderzoek, dat deze verschillen niet alleen in de premiebedragen zitten, maar ook in wat er tegenover staat. Is er bijvoorbeeld ook een annuleringsverzekering bij inbegrepen – nuttig als u een geboekte vlucht wegens ziekte moet annuleren – en tot welk bedrag wordt gestolen bagage vergoed? Het lezen van de voorwaarden en de kleine lettertjes loont altijd!

Meer weten over de kosten van repatriëring en de dekking van uw reisverzekering?

Wilt u meer weten over een eventuele repatriëring en de vergoeding van de kosten door uw reisverzekeraar? Hebt u geen reisverzekering en overweegt toch particulier ziekenvervoer? Ook dan kunnen wij u helpen. Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op, wij zijn dag en nacht bereikbaar!